19 Nisan-23 Mayıs 2020 tarihleri arasında MKM Beşiktaş Çağdaş, Şehir Hatları Vapurları, Ortaköy Meydanı ve Şişhane Metro İstasyonu’nda gerçekleşti. Bienali, geleceği şekillendirecek yaratıcı yeni kuşakların yetişmesine, kültür sanat üretici ve izleyicilerinin oluşmasına katkı sunmuş; sergi, konser, etkinlik ve yüzlerce atölye çalışması ile İstanbul’da dört farklı mekânda 35 gün sürmüştür.
5’incisi düzenlenen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali‘nin küratörleri Leyla Sakpınar, Özgür Yener, Kader Akçay ve Fırat Bingöl, konsepti “Şimdi ve Burada” olarak belirlendi.
Yaratıcı yeni kuşaklar yetiştirmek için uygun iklim yaratıyoruz” mottosuyla çalışmalarını sürdüren; İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, dünya ölçeğinde çok kültürlülük temelinde bir paylaşım ortamı yaratıyor, farklı coğrafyaların ve kültürlerin çocuk gözü ve estetiği ile ifade edilmesine imkân sağlıyor. Bienal’de performanstan dansa, video sanatından heykele pek çok alanda üretim olanağı bulan çocuk ve gençler, kültürler arası etkin bir iletişimin oluşmasına da öncülük ediyor. Geçmişteki Bienallerde olduğu gibi 5. Bienalde de sergi ve sahne performanslarının yanı sıra zengin bir Bienal Programı hazırlanmıştır. Yetişkin çocuk ve gençlere yönelik birbirinden farklı 108 atölye gerçekleşti. Bu programın bir haftalık zaman dilimi, Çocuk Haklarına odaklanmaya ayrılmış, bienal boyunca bir dizi uygulamalı atölyeler, canlı performanslar, toplantılar, tartışma ve seminer etkinlikleri gerçekleşti.
Bağımsız başvuran öğretmenlerle çok sayıda Anadolu ilinden katılım sağlanmış Türk Kızılayı ve bu alanda çalışan diğer STK’larla da mülteci kamplarında yaşayan Suriyeli çocukların çalışmalarının Bienal’de izleyici ile buluşması sağlanmıştır. Bienal ‘de MKM Beşiktaş Çağdaş ve Şişhane Metro İstasyonu, toplamda 5500m2 sergileme alanı kullanılmıştır. Konser ve performansları için Ortaköy Meydanı’na kurulan sahne akustik etkinlikler için Şehir Hatları Vapurları sahne olarak kullanıldı. Ortalama 150 bin çocuk ve gencin bireysel ve grup olarak geliştirdiği, 1400 sanatsal proje başvurusu alındı. Ancak mekan kısıtlılığı nedeni ile sadece 414 projeye Bienal’de yer verdi.
10 Ülke, 51 il ve 438 kurum Bienale katıldı. Bienal kapsamında resim, heykel, seramik, enstalasyon, video, sahne sanatları ve yeni medya projeleri ile 4233 çocuğun gencin sanatsal çalışmasına yer verdi. Bienal Programı çerçevesinde 4 mekanda birbirinden farklı disiplinde toplam 101 atölye, 9 söyleşi-konferans, 41 konser ve gösteri etkinliği gerçekleşmiştir. Bienalde yer alan tüm projeler 919 öğretmenin liderliğinde gerçekleştirilmiştir. 96 Okul gezisi organize edilerek, rehberler eşliğinde yapılan turlarla 6955 kişiye ulaşılmıştır. Bienalin yapıldığı tüm mekanlarında katılımcı ve izleyicilerle birlikte toplam 65277 kişi Bienal’den aktif bir şekilde faydalandı. TV, Yazılı, Outdoor reklam ve İnternet Medyası eşdeğer bedelleri ile 3.751.605 TL reklam değerine ulaşılmış, tüm bu mecralarla 15 milyonun üzerinde kişiye ulaşıldığı öngörülmektedir.